Tilladt for alle men frarådes børn under 7 år


Dansk
Fortolkning
Andre æstetiske tekster/multimodale
Spillefilm
Dansk
Fortolkning
Æstetiske tekster/Litteratur
Dansk
Temaer
Identitet
Dansk
Temaer
Kærlighed
Dansk
Temaer
Relationer - venner og familie
Historie
Kronologi og sammenhæng
Det lokale, regionale og globale (5.-9. klasse)
Tro og religion

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma




Lykke-Per

Indholdsbeskrivelse:
Den unge ingeniør Per Sidenius har hovedet fuldt af projekter og mødet med den rige familie Salomon, ser ud til at være svaret på alle hans bønner. Men arrene fra Pers stærkt religiøse baggrund truer med at koste ham både kærligheden og lykken.


Pædagogisk note:

Trine Ferdinand
Lykke-Per er en ikonisk roman af Henrik Pontoppidan, som Bille August har filmatiseret på forbilledlig vis. Den er en dannelseshistorie, hvor vi følger Lykke-Per fra han er teenager og til han dør. Der er flere ligheder mellem Lykke-Per og Henrik Pontoppidans liv, så mange betragter den som selvbiografisk. Det kan man få indtryk af, hvis eleverne også ser udsendelsen Øgendahl og de store forfattere.(se link herover)
Lykke-Per er en fortælling om det moderne menneske, der lever med moderne eksistentielle dilemmaer.
Der er meget at tage fat i fortællingen i dansk. Man kan lade eleverne lave en tidslinje over de vigtigste begivenheder i Lykke-Pers liv, så de kan får et overblik. De kan lave en personkarakteristik af Lykke-Per og Jakobe. Jakobe er et af de mest interessante kvindekarakterer i litteraturen. Hvordan er de som mennesker, og hvordan udvikler de sig gennem livet?
Eleverne kan reflektere over de eksistentielle grundspørgsmål, som fortællingen drejer sig om: Bliver Lykke-Per og Jakobe lykkelige? Hvorfor kan de ikke fortsætte med at være sammen? Hvad er lykke egentlig? Hvordan kan et menneske blive lykkeligt? Hvilken kritik af samfundet er der i fortællingen? Hvilke holdninger til tro, kirken og videnskab kommer til udtryk?
Er fortællingen relevant for mennesker i dag og på hvilken måde?
Lad evt. eleverne se filmen derhjemme, og brug tid på at arbejde med den i skolen. Du kan som lærer booke filmen til dine elever, som så kan se dem på mitcfu.dk.
I tv-udsendelsen "Bøger, der gør en forskel", som der er linket til herover, fortæller Mathilde Walter Clark om Lykke-Per.
I udsendelsen "Fri os fra forældre" kan man opleve Bille August fortælle, hvordan han selv voksede op med en tyrannisk far, som han endte med at bryde forbindelsen med. (Ligesom Lykke Per).


Form og genre:
Spillefilm

Fysisk beskrivelse:
  • 167 min

Sprog:
  • Dansk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser

Antal i afdelinger:
Producent: Nordisk Film
Udgivelsesår: 2018
Distributør: Nordisk Film, 2019
CFU ID nr.: CFUFILM1111020
Spilletid: 167 min.
DK5:
Filmfotograf: Dirk Brüel
Forfatter til forlæg: Henrik Pontoppidan
Manuskriptforfatter: Anders August
Bille August
Pædagogisk note: Trine Ferdinand
Skuespiller: Benjamin Kitter
Esben Smed
Julie Christiansen
Katrine Greis-Rosenthal
Ole Lemmeke
Rasmus Bjerg





Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...