Historie
Historiebrug
Historiske scenarier
Historie
Kronologi og sammenhæng
Historiekanon
07. Kalmarunionen

UdlånsafdelingenFindes ikke i informationsafdelingenFindes ikke som orienteringseksemplar  8. til 10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser Online 
Huskeseddel:
Emma




Vis alle afsnit i serien
Stockholms blodbad - kampen om tronen ( 1 )

Indholdsbeskrivelse:
Dokumentar i to dele. I 1520 udspillede sig en magtkamp om tronen i den svenske hovedstad, som på mange måder kan lyde som virkelighedens svar på den amerikanske verdensomspændte tv-succes Game of Thrones. Hændelsen er kendt som Stockholms blodbad.
Der er nu gået 500 år siden hændelserne og det blevet tid til at undersøge, hvad der egentlig skete på Store Torv i de kolde novemberdage i 1520.
Blev blodbadet orkestreret af den danske Kong Christian II, der ønskede at tage kontrol over den svenske trone med militær magt? Det blev i hvert fald ikke uden kamp. En svensk bondehær anført af den unge ridder og rigsforstander, Sten Sture satte sig nemlig op i mod den danske hær.
To svenske historikere har sat sig for at finde ud af, hvad der lå til grund for massakren, og hvem der stod bag. Med rekonstruktioner på pladserne, hvor det hele fandt sted, dykker de ned i historien.
Stockholms blodbad er en historisk dokumentarserie med overdådige dramatiseringer, der visualiserer spillet bagom blodbadet midt i Stockholm og alle dets skræmmende detaljer.


Pædagogisk note:

Carsten Landbo-Sørensen
1. del af dokumentaren giver et grundigt billede af det komplicerede forløb op til kulminationen i novemberdagene 1520, hvor Stockholms blodbad fandt sted.
Historikere har kaldt det der skete i disse dage for "et af de mest dramatiske og afgørende øjeblikke i Nordens historie". Baggrunden var en hensynsløs kamp om magten i Norden. Dokumentaren begynder med Sten Sture og Kristinas bryllup i 1511. Derefter stilles der skarpt på en række vigtige forløb, begivenheder og beslutninger, som alle leder frem til november 1520. Flere problematikker i middelalderens Norden synliggøres, ex. forholdet mellem kirken og den verdslige magt, forholdet mellem unionslandene (her: Danmark og Sverige), udenlandsk indblanding, krigsstrategier, pengenes og alliancernes rolle etc.
Dokumentaren er yderst levende fortalt og har en lang række fremragende dramatiseringer. Og så er den spændende som en god krimi, selvom slutningen til en vis grad er kendt.
Som undervisningsmateriale er dokumentaren glimrende. Der er en klar kronologi, og der bygges hele tiden på en solid historisk viden, som understreges af henvisningerne til samtidige dokumenter. Og så er historien på én gang levende og sagligt fortalt.

Form og genre:
Dokumentar

Fysisk beskrivelse:
  • TV-optagelse, 60 min

Sprog:
  • Svensk

Undertekster:
  • Dansk
  • Svensk

Klassetrin:
8. til 10. klasse.
Ungdomsuddannelser, Voksenuddannelser

Udgiver: SVT1
Udgivelsesår: 2020
ID nr.: TV0000122789
TV Dato: 28-12-2020
Spilletid: 60 min.
DK5:
Bidragyder: Anna Maria Forsberg
Bo Eriksson
Pædagogisk note: Carsten Landbo-Sørensen





Vent venligst...
Vent venligst mens siden indlæses...